Thursday, July 4, 2013

Zašto se posle apokalipse svi oblače kao kreteni?


U post-apokaliptičnim fantazijama o budućnosti, osim obavezne velike katastrofe koja je zadesila Zemlju (nuklearni ratovi, nestanak nafte, vode, ozona, struje ili interneta, zabrana pornića itd.) i povlačenja morala u duboku rupu u koju dopire svetlost tek ponekog heroja koji je tu da nas spasi kolektivne bede, svaki put nestane još nešto – ukus za oblačenje. Ozbiljno, odaberite bilo koji distopijski film ili seriju, svi se oblače kao kreteni. I to uglavnom zbog toga što je outfit skroz nepraktičan. Jer pored plikova od radijacije, trovanja hemijskim oružjem i uopšte skraćenog životnog veka, ljudska vrsta obavezno izvojevuje i još jedno vrlo bitno pravo, pravo da nosi šta god hoće, kad hoće i koliko hoće, dođavola! Na snagu tada stupa pravilo “sve što nađeš i može da se nosi, obuci ga!” Bunda od lisice na 45 stepeni, može! Avijatičarske naočare – o, da! Metalna maska izvučena iz ruševina srednjevekovnog muzeja – naravno! Narodna nošnja nemačkih seljaka iz 16. veka – šta, jebote, čekaš?! Jer u distopijskom svetu više ne postoji čudno, ako hoćeš da budeš ugledan post-katastrofalni maderfaker moraš da izgledaš zastrašujuće, moraš da izgledaš kao da možeš da podneseš nošenje svačega što si našao i da to nikada ne promeniš, da srasteš sa time, jer moraš da izgradiš imidž, da budeš prepoznatljiv.
I naravno, više ne moraš da svoju BDSM opremu držiš zaključanu pod katancem od 2kg u kutiji opasanoj lancima u mračnom kutku skrivene prostorije i vadiš je samo kada nema nikog u blizini, već možeš slobodno da se prošetaš pustarom u koju se svet pretvorio. Što dominantnije to bolje!


Inače, mislim da se kostimografi uvek obraduju kada ih pozovu da rade na nekom post-apokaliptičnom filmu, “SJAJNO! Sad možemo da kombinujemo sve što nam padne na pamet, a možemo da iskoristimo i onu odeću koju su beskućnici bacili u uličicu iza studija.” A za inspiraciju razmenjuju sličice Lejdi Gage i svih prethodnih distopijskih post-apokaliptičnih filmova, pre svega Mad Maxa."Vazduh je otrovan, sve je otišlo u pizdu materinu, a ja samo što sam došao od pedikira."
"Nikada neću biti kao Jelena Karleuša..."
"Jel imate nešto staro?"
Neke stvari se jednostavno ne mogu zaboraviti... O.o Sa srećom u lečenju trauma od ove slike.1 comment: